vineri, 8 martie 2013

Cilindri de siguranta

 Cilindrul de la usa este "inima" oricarei usi si ar trebui sa fie prima prioritate cind vine vorba de protectie impotriva intrarii neautorizate.
 In ciuda acestui lucru cilindri existenti la noi sunt cilindri de siguranta avind un nivel de protectie de baza, daca nu chiar mai jos( ma refer aici la cilindri non-UE).

 Ce este un cilindru de siguranta?



 Un simplu cilindru mecanic care exista in principiu la fiecare usa: de intrare in casa, de intrare in magazin, usi de interior in cadrul unei firme, etc.Fiecare dintre noi are o cheie in buzunar : de la casa, de la apartament, de la firma, de la cutia postala, etc.

 Nivel de protectie pentru cilindru siguranta


 Acesti cilindri de siguranta pentru usi nu reprezinta insa un nivel de protectie ridicat, nici macar mediu.De ce?Pentru ca sunt usor de "spart" de catre oricine are o masina de gaurit de exemplu.Sau un dispozitiv de smulgere in cazul in care cilindrul iese in afara sildului mai mult decit este prevazut.Ca sa nu mai vorbim de spargatorii profesionisti.

Si o imagine a unui asemenea cilindru :


 Sa dezvoltam putin notiunea de siguranta care presupune a avea un sentiment de liniste, de incredere, de protectie pe care il da cuiva faptul de a se sti la adapost de orice pericol.Asadar, fiecare persoana are nevoie de protectie sau sa protejeze lucruri pe care le considera a fi de valoare.
 Conform statisticilor oficiale publicate de catre Politia Germana un hot nu va incerca sa intre pe o usa/fereastra/usa de balcon daca timpul necesar este in medie mai mare de 2 minute si 30 de secunde astfel ca va trece la o alta usa/fereastra pe care o poate deschide mai repede si fara zgomot.
 Dupa cum spuneam mai sus un cilindru de siguranta nu prezinta automat si protectie.


 Metode utilizate de hoti - spargeri


 Sa vedem acum unele metode de spargere a unui cilindru mecanic :
- prin gaurire
- prin smulgere
- prin copierea cheii
- prin palpare
- etc.

Solutii de protectie impotriva spargerilor 


 Care sint optiunile pentru a avea o protectie suplimentara fata de cea pe care ne-o ofera un cilindru de siguranta simplu?
 Privind la metodele de spargere vom avea si solutiile de protectie.

1.Bare din otel montate vertical in cilindru in diferite configuratii :
BZ1 si BS3
 In functie de solutia aleasa protectia va fi scazuta, medie sau ridicata.Prezenta acestor protectii ne spune ca un cilindru are incorporata o solutie impotriva efractiei fiind un cilindru de securitate medie.

2.Bare din otel dispuse orizontal care nu vor permite smulgerea cilindrului prin intermediul unui cleste sau alt dispozitiv :


 Conform normei europene EN1303 / DIN 18252 lungimea cilindrului nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 3mm sildul sau rozeta de protectie pe partea exterioara asigurindu-se o expunere redusa a butucului la tentativa de smulgere.

3.Protectia in cazul in care va pierdeti cheia consta in faptul de a avea un cilindru cu cheie patentata.
 In acest caz cheia nu va putea fi copiata decat pe baza cardului de proprietar.
 Aici trebuie facuta diferenta intre cardurile livrate impreuna cu cilindrul care va permit o simpla identificare a producatorului cilindrului, modelului de cilindru si implicit al profilului de cheie (de multe ori acest card nu este necesar la centrul de copiat chei), dar care nu ofera o protectie fiindca oricare centru de copiat chei ar putea sa faca o copie a cheii dispunind de cheia bruta, si cardurile care vor permite copierea cheii doar la centrele de copiat chei autorizate de producator sau duplicarea cheii doar la producator.
 Producatorii de butuci importanti ofera chei patentate fiindca acest lucru inseamna de fapt capacitatea de a produce un butuc de usa conform normelor maxime de securitate, respectiv investitiile pe care le fac acestia.
 Intr-un alt post voi prezenta tipurile de chei.

4.Protectia anti-bumping este oferita de majoritatea producatorilor de cilindri-CES, DOM, Assa, Kaba, Evva, etc. si consta in prezenta a cel putin unui pin in interiorul cilindrului care sa blocheze posibilitatea alinierii pinilor si in consecinta, deschiderea cilindrului.

5.Deschiderea unui cilindru prin palpare consta in utilizarea unor instrumente special construite.Protectia impotriva deschiderii cilindrului prin metoda palparii presupune constructia unui cilindru avand elemente care sa impiedice deschiderea cilindrului dupa asezarea pinilor in pozitia de deschidere.

Mod de intretinere cilindru siguranta

 Un cilindru de siguranta pentru usa se intretine prin lubrifiere de cel mult doua ori pe an cu ajutorul spray-urilor speciale.Cantitatea de lubrifiant nu trebuie sa fie mare fiindca praful se va depune mai usor in interiorul cilindrului de siguranta ajungindu-se in cealalta extrema, blocarea pinilor.

Modele de cilindri siguranta

 Cilindri de siguranta sau de securitate se produc in mai multe variante:
  • cilindru dublu care permite introducerea cheii pe ambele parti 
  • cilindru cu buton sau fluture pe o parte si profil de cheie pe cealalta parte
  • semi-cilindru care permite introducerea cheii doar pe o parte si cealalta parte nefiind accesibila
  • semi-cilindru cu buton sau fluture
  • cilindru pentru cheie pe o parte si "orb" pe cealalta parte(nu se poate introduce cheia insa este vizibil)
  • cilindru cu buton sau fluture pe o parte cu/fara indicator liber/ocupat pe cealalta parte utilizat la toalete(WC) impreuna cu broasca usa clasica

Cilindru dublu
Cilindru cu buton/fluture

Semi-cilindru

Dimensiunile cilindrilor  

Dimensiunile cilindrilor oferite de majoritatea producatorilor incep de la lungimea totala de 60mm si continua din 5 in 5mm pina la dimensiunea de care este nevoie, un cilindru ajungand sa aiba o lungime de 140mm de exemplu.

 Cilindri de siguranta simetrici si asimetrici

 In functie de distanta de la cele doua margini(capete) ale cilindrului si pina in centrul camei de actionare butucii sint denumiti simetrici(centrati), in cazul in care distantele sunt egale sau asimetrici(descentrati), in cazul in care distantele nu sunt egale.

Butuc asimetric/descentrat


Cilindru simetric/centrat

Norme de fabricare a cilindrilor de siguranta 

  Marea majoritate a cilindrilor de usi produsi in UE au cama centrala conform normei DIN.Cei doi producatori de cilindru de siguranta de la noi din tara fabrica si butuci care nu se incadreaza in norma DIN, aceasta cama fiind denumita universala.In alegerea cilindrului trebuie sa aveti in vedere daca cama centrala este conform normei DIN sau universale altfel riscati ca cilindrul ales sa nu poata actiona mecanismul din interiorul broastei.

 Pe linga aceste doua tipuri de cama se mai gasesc camele tip "roata dintata".

Cilindru cu cama zimtata
 Acest cilindru cu cama zimtata poate avea 8, 10 sau 13 caneluri si totodata diferite dimensiuni ale canelurilor in functie de producatorul cilindrului.

Profilul cilindrului de siguranta


 In ceea ce priveste profilul cilindrilor de siguranta in Europa exista mai multe tipuri :
  • cu profil european
  • cu profil oval
  • cu profil britanic
  • cu profil scandinav

 Cilindri cei mai utilizati sunt cilindri cu profil european, de altfel cei care se gasesc preponderent la noi.
 Cilindrul oval este utilizat indeosebi in Italia si Elvetia si are mici diferente de marime in ceea ce priveste latimea si inaltimea.
Cilindru oval
Cilindru cu profil scandinav


 Diferentele intre aceste tipuri de cilindri tin in primul rind de protejarea produselor proprii in fata concurentei.

 Finisaje cilindri siguranta

 Finisajul cilindrilor de siguranta este nichelat la majoritatea producatorilor.In functie de finisajul manerelor se gasesc in comert butuci avand finisajul alama-galben care este utilizat in special la usile din lemn stratificat, MDF, HDF,etc.
 Producatorii importanti de cilindri europeni produc cilindri si cu finisaje speciale pentru a se armoniza perfect cu finisajul sildului de pe usa, de exemplu finisaj antichizat, brunat sau auriu lucios.

Cilindru alama periata pentru manere stejar auriu F4


Cilindru brunat cu buton pentru maner din fier forjat



Maner auriu lucios si cilindru alama periata cu buton/fluture


Cilindru nichelat mat si cilindru brunat


Finisaj alama

Finisaj nichelat


 Prezentare video in detaliu a constructiei si functionarii cilindrilor mecanici:

 


 Sper ca informatiile prezentate sa fie suficiente in vederea alegerii adecvate a unui cilindru de siguranta/de securitate pentru o usa de acces rezidentiala sau o usa de intrare intr-o firma, precum si pentru usile secundare sau interioare, precum si solutia prezenta de ceva timp si la noi : sistemul master key.





Un comentariu:

  1. Ce recomandati in ceea ce priveste siguranta in cazul fortarii sau manipularii cu unelte tip speraclu: cilindrul cheie-cheie sau cilindrul cheie-buton?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere