vineri, 15 martie 2013

Tipuri de chei pentru cilindri

 Fiecare dintre noi are cel putin o cheie in buzunar pentru a deschide usa de la casa, de la intrarea in bloc, in firma, usa care are montat un cilindru de siguranta.

 Chei frezate sau clasice

 Cheia frezata sau clasica este cea mai utilizata si in prezent datorita pretului de productie, a usurintei de duplicare ( care se poate face la o adica acasa daca aveti cheia bruta si o pila) si a faptului ca cei doi producatori din Romania, fosta fabrica Urbis si Feroneria Arad, preluata de catre investitori italieni de ani buni, au produs si produc majoritar butuci de yale cu cheie frezata.Urbis a fost preluata de catre Assa Abloy si au inlocuit productia autohtona in mare parte cu cilindri produsi in alte state europene.Chei pentru cilindri Urbis gasiti in Timisoara aici.



 Nici nu e de mirare ca au pierdut pasul cu alti producatori cit timp ambele fabrici concurau produsele made in Turkey sau made in China.

 Tipurile de cheie frezata de mai sus se diferentiaza in ceea ce priveste profilul cheii(ma refer aici in primul rind la cheile protejate la copiere-patentate si cheile neprotejate), design-ului(majoritatea producatorilor au o forma specifica a cheilor pentru a fi mai usor recunoscute ca si in cazul automobilelor) si materialului din care sint produse(grosimea si compozitia materialului).

Chei reversibile sau cu amprenta


 Cheile tip amprenta sau reversibile au inceput sa fie utilizate de citiva ani din momentul in care au intrat pe piata producatorii din vest ( Assa AbloyABUSCES, CISA, Kaba, Evva etc ) comercializand cilindri de calitate medie si superioara.




 Aceste chei sunt mai usor de folosit, prcatice asadar, datorita faptului ca se pot introduce in cilindrul mecanic fara a verifica care este partea de sus si partea de jos a cheii, asa cum este cazul cheilor frezate.
 Cheia amprenta, corect spus reversibila, are acelasi profil sau frezare pe ambele fete astfel ca se va putea introduce in butucul yalei foarte usor.
 Butucii cu key reversibile sunt in majoritate construiti astfel incit cheia se fie introdusa orizontal.
 Cheile reversibile prezinta marele avantaj al combinatiilor posibile de frezare/gaurire, ajungindu-se la milioane de combinatii posibile, astfel incit este eliminat riscul ca o cheie sa deschida mai multi cilindri din intimplare.
 De ce spun din intimplare?Fiindca cilindri se pot produce cu cheie unica sau in sistem master key.

Cilindri cu cheie unica si cilindri sistem master key

 Cilindri cu cheie unica sau keyed alike sint cilindri care se vor deschide cu o singura cheie nemaifiind necesar sa aveti 3-4 chei pentru fiecare usa.

 Cilindri in sistem master key permit constructia unui sistem de acces control pentru fiecare persoana care doreste sa intre intr-o incapere.De regula sistemul general master key este utilizat in corporatii medii si mari, institutii publice, banci, etc.
 Un avantaj al acestui sistem master key este dat de faptul ca se pot combina cu lacate sau alte incuietori, de exemplu yale de siguranta suplimentara.



Cum se poate diferentia un cilindru de calitate slaba de unul de calitate ridicata

 Citeva mici detalii va pot clarifica in privinta calitatii unui cilindru-butuc de siguranta.
 Avem mai jos imagini facute la doua chei : una de la un cilindru de duzina si cealalta de la un cilindru de calitate peste medie.
 Prea multe explicatii nu sint de facut fiindca in acest caz imaginea valoreaza 1000 de cuvinte.

 


  
Lungimea unei chei de la un cilindru de calitate se observa foarte usor.Ceea ce conteaza la o cheie este spatiul ca ramine liber dupa ce cheia a fost introdusa in cilindru de la usa si partea de unde se va roti cheia.

Acest spatiu este necesar la usile de metal, usile cu manere de securitate, usile de exterior principale deoarece acestea au manere de securitate cu protectie pentru cilindru de siguranta.



In aceste imagini se poate vedea diferenta in ceea ce priveste grosimea unei chei de cilindru de siguranta de calitate scazuta si a unei chei pentru cilindrul produs de firma CES din Germania in Germania.
 

Numarul de pini din interiorul unui cilindru

 Tipurile de chei depind de constructia cilindrului, de nivelul de securitate care se doreste a se obtine de la un butuc.Se recomanda ca un cilindru sa aiba minim 5 pini, daca sunt mai multi cu atit mai bine, deoarece numarul pinilor au o influenta considerabila asupra sigurantei cilindrului.
 Pe linga pinii din interiorul butucului pe unele chei se afla un pin activ care corespunde unui pin din interiorul cilindrului astfel ca securitatea va fi foarte ridicata si riscul de a copia o asemenea cheie este practic imposibila.Aceeasi securitate maxima ramine valabila si in cazul spargerilor inteligente.

 O cheie avand un profil cat mai complicat cum sunt cheile reversibile vor prezenta un grad de siguranta foarte ridicat.

 Cheile protejate la copiere se vor gasi in comert doar la firmele autorizate sau doar la producatorul cilindrilor.In schimb, cheile neprotejate se pot copia la oricare centru de copiat chei deoarece exista cheia bruta, chiar daca aceasta cheie este de tip amprenta/reversibila.

Securitatea cheilor

 Securitatea unui tip de cheie este data de exemplu de certificatul emis de catre VdS Germania, societatea germana a asiguratorilor de proprietati, fiindca de pilda in tarile vestice o asigurare de imobil este mai scumpa sau mai ieftina in functie de mai multe criterii printre care si certificatul VdS al cilindrilor, manerului sau broastei montate pe usa de exterior.

Deactivarea cheilor utilizate 

 O functie prezenta la cilindri este functia 2 in 1.Astfel ca in cazul in care ati pierdut o cheie aveti disponibila a doua cheie care odata introdusa in butucul de la usa va dezactiva cheia pierduta, aceasta nemaiputind fi utilizata.Unii producatori, de exemplu DOM, are ca standard 3 chei diferite pentru utilizarea unui singur cilindru.In acest fel nu va mai fi necesar sa schimbati cilindrul de la usa de intrare/poarta/garaj daca ati pierdut cheia decit dupa ce veti pierde cele 3 rinduri de chei.

 Concluzii

  In prezent insa piata este invadata de cilindri low-cost, calitate slaba, fara nici o urma de siguranta, dovada ca nici firmele de asigurare de la noi nu solicita ca un butuc pentru yala sa prezinte anumite caracteristici de securitate pentru a fi montat pe usa principala de acces.

 Tendinta este de crestere a calitatii si securitatii cilindrilor destinati proprietatilor private si firmelor cu capital strain in primul rind, dar si firmelor cu capital romanesc care resimt nevoia unei securitati si al unui control strict al accesului in interiorul firmei.

 Pentru intrebari sau informatii puteti folosi formularul de mai jos. 





2 comentarii:

  1. ce se mai poate face dupa ce am folosit cheia de rezerva (cheia de siguranta ) si nu mai functioneaza celelate chei ? se mai poate repara ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ,nu se mai poate repara .

    RăspundețiȘtergere